De Ronde Aarde is DE aangewezen praktijk als het gaat om

Een logopedisch probleem op het gebied van spraak, taal, mondgedrag (OMFT) en auditieve voorwaarden.

 

Ik werk volgens de logopedische richtlijnen en met gangbare methodieken. Vaak is dat voldoende om het logopedische probleem op te lossen. Het kan voorkomen dat het resultaat uitblijft of te lang op zich laat wachten. Dan kijken we of er meer nodig is. Je kunt daarbij denken aan een gehooronderzoek of extra hulp op school. 

Een probleem met gedrag & emoties, leren & ontwikkelen, ontspannen & algemeen welbevinden. 

 

Met behulp van de informatie uit de anamnese en het testen van de reflexen kan ik meestal al tijdens de eerste sessie bepalen of reflexintegratie geschikt is om in te zetten. Als dat zo is, kunnen we middels een behandeltraject reflexintegratie toewerken naar een oplossing.

Logopedie en reflexintegratie worden los van elkaar aangeboden EN als combinatie. Reflexintegratie biedt een uitstekende basis voor de verdere ontwikkeling.

Het beste van twee werelden, een combinatie

 

Reflexintegratie zorgt voor een stevige basis van de ontwikkeling, de fundering van een huis. Bij logopedie werk je aan het dak van dat huis. Je kunt je voorstellen dat als het probleem in de fundering zit, het goed is om dat eerst op te lossen voordat je met het dak verder gaat. Anders blijf je scheuren in dat dak repareren. Met andere woorden: door keer op keer dat te oefenen wat juist te moeilijk is, kom je niet bij de oplossing. Dat kan leiden tot frustratie en stress. Met een gecombineerde aanpak zorgen we eerst voor die stevige basis om de weg naar de oplossing van het logopedische probleem vrij te maken. De logopedische oefeningen gaan daarna makkelijker en sneller en leveren minder of geen weerstand meer op. Het komt zelfs voor dat logopedie niet meer nodig is na een traject reflexintegratie.

Samenwerking

 

Een combinatie behandeling met een andere praktijk behoort ook tot de mogelijkheden. Als jouw kind al ergens anders therapie of extra hulp krijgt, bijvoorbeeld bij een collega logopedist, kinderoefentherapeut of dyslexie-specialist, dan is een combinatie mogelijk. Ik bied in dat geval de behandelingen reflexintegratie en in de andere praktijk wordt verder gewerkt aan de functionele toepassing. 

Stel, jouw kind heeft dyslexie. Dan is er grote kans dat er sprake is van actieve reflexen. Bij dyslexie zijn dat meestal de reflexen die te maken hebben met samenwerking van beide hersenhelften. Ik zorg dan voor de benodigde integratie van die reflexen, wat de rijping van het brein bevordert. Het brein is dan klaar om nieuwe informatie beter op te nemen en te verwerken. De weg naar makkelijker leren is geopend en de andere behandelaar gaat de leesoefeningen doen. Het oefenen kost minder moeite en levert mooie succesmomenten op.   

 

Terwijl je ergens anders op de wachtlijst staat

 

Het kan ook zo maar zijn, dat jullie ergens anders op de wachtlijst staan voor logopedie. Die tijd kun je dan goed gebruiken om bij De Ronde Aarde te werken aan reflexintegratie. Zo werken we aan het versterken van de voorwaarden, rijping van het zenuwstelsel. Jouw kind staat dan al één-nul voor als het kan starten bij de logopedist. Grote kans dat die behandeling sneller gaat, dan je had verwacht. 

Leesproblemen en reflexintegratie, een wetenschappelijk artikel

 

Lees hier een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel over de relatie tussen een niet goed geïntegreerde Asymmetrische Tonische Nekreflex en specifieke leesproblemen. Effects of replicating primary-reflex movements on specific reading difficulties in children: a randomised, double-blind, controlled trial

© 2018 De Ronde Aarde Ι Logopedie en Reflexintegratie                                                                  Fotografie www.luzanveenendaal.nl