Vanuit reflexintegratie kijken naar ADHD

 

Hyperactiviteit en aandachtsproblemen zijn bekende kenmerken van kinderen die de diagnose ADHD hebben, maar ook van kinderen van rond de één of twee jaar met een normale ontwikkeling. Bij het jonge kind kijken we er niet van op als het van de ene activiteit naar de andere rent en weinig impulsbeheersing heeft. Bij een ouder kind en volwassenen is dit gedrag echter niet meer passend en kan het reden zijn tot zorgen en verder onderzoek.

 

Rijping van het zenuwstelsel

 

Als we naar het brein van beide groepen kijken, zien we overeenkomsten. Het zenuwnetwerk is onvoldoende ontwikkeld. Alles is goed aangelegd, maar er is nog rijping van het brein nodig. Daardoor ontstaan een optimale verbinding tussen de verschillende lagen van de hersenen en versterking van de zenuwbanen. Bij het jonge kind gaan we ervan uit dat dit nog zal komen. Voldoende bewegen zorgt op natuurlijke wijze voor het integreren van de reflexen en rijping van het zenuwstelsel. 

 

ADHD of reflexen die nog geïntegreerd mogen worden?

 

In het geval er sprake is van ADHD is die ontwikkeling niet volgens plan verlopen. Reflexen zijn onvoldoende geïntegreerd met als gevolg een minder goed ontwikkeld zenuwnetwerk. De signalen komen niet of niet goed aan in de hogere hersendelen en zo ontstaan er problemen met de functies die daar aan gekoppeld zijn. Denk hierbij aan focus, concentratie en impulscontrole. Juist die kenmerken die ons doet denken aan ADHD.

 

Van ongewenst naar gewenst gedrag

 

Kijken we vanuit reflexintegratie dan snappen we hoe dit is ontstaan. Het ongewenste gedrag is te herleiden naar een verstoorde reflexontwikkeling in de jonge jaren. Met deze kennis hebben we de sleutel naar verandering in handen. Behandeling bij De Ronde Aarde maakt het mogelijk om reflexen alsnog te integreren en op die manier toe te werken naar een betere prikkelverwerking, minder friemelen en wiebelen en een betere focus en impulsbeheersing. Ongewenst verandert in gewenst gedrag en het kind krijgt weer grip op zijn of haar leven.

© 2018 De Ronde Aarde Ι Logopedie en Reflexintegratie                                                                  Fotografie www.luzanveenendaal.nl